Србија 1914

Датум: 16. Decembar 2014 08:49 Категорија: Новости

          Назив је представе коју су јуче одиграли наши другари из ОШ ''Вук Караџић'' из Ресавице. Представа је одиграна у Дому културе у Плажану за све ученике и наставнике школе али и све заинтересоване мештане. 
      Ученици су нас подсетили догађаја који су везани за Церску и Колубарску битку у Првом светском рату коју износимо у наставку текста.



             Церска битка је знаменита битка вођена од 16. до 20. августа 1914. на широком простору планине Цера у којој је храбра српска војска извојевала против аустроугарских трупа прву савезничку победу у Првом светском рату. У историографији помиње се и као Јадарска битка, јер су се главне операције одвијале у сливу реке Јадар. Српске су се снаге бориле под командом генерала Степановића.
          Церској бици претходиле су борбе српских предстражних одреда на Дрини и Сави, који су пуна четири дана, од 12. до 15. августа, храбро одолевали надирању знатно бројнијих и јачих аустроугарских трупа.
           Колубарска или Сувоборска битка била је најзначајнија битка између српске и аустроугарске војске у Првом светском рату. Фронт на коме је у новембру и децембру 1914. вођена битка био је дугачак преко 200 километара – од Београда до Гуче. Српска војска је била на ивици расула када је команду над Првом армијом преузео генерал Живојин Мишић и преокренуо однос снага. Битка је окончана успешном противофанзивом коју су против бројније и боље опремљене аустријске војске извеле српске снаге и то у тренутку када је читав свет очекивао вести о капитулацији Краљевине Србије. У овој дугачкој бици губици обеју страна били су изузетно велики. Више од 150.000 српских војника је избачено из строја. Пораз у Колубарској бици је за централне силе значио даљи останак на Балканском фронту и продужетак борбе на три фронта. Док је генерал Мишић добио чин војводе, генерал Поћорек је смењен са места главнокомандујућег аустроугарских снага на Балкану а на његово место дошао је фелдмаршал Аугуст фон Макензен.