Завршни испит 2015

Датум: 28. Maj 2015 12:25 Категорија: Новости

ПРЕПОРУКА:
На сајту www.ucislobodno.com пронаћи ћеш задатке који ће ти помоћи да се припремиш за завршни испит.
 
Бесплатна онлине припрема за завршни испит – www.mala-matura.com (online пројекат припремне наставе, који су израдили просветни радници Средње школе за информационе технологије ITHS у Београду, акредитоване од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије).
 
Уколико још увек има оних ученика који се нису упознали са занимањима помоћ могу пронаћи на следећем сајту www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs

ЗАВРШНИ ИСПИТ 2015.
 
Завршни испит испитује степен усвојености образовних стандарда за крај основног образовања и обавезан је за све ученике.
Рангирање ученика за упис у средње школе врши се на основу општег успеха ученика у VI, VII и VIII разреду и укупног броја поена на завршном испиту.
Завршни испит ученици ће ове године полагати у свом финалном облику из три теста: српски језик, математика  и комбиновани тест из наука (природне и друштвене – физика, хемија, биологија, историја и географија).
Завршни испит у свом финалном моделу састављен је само од непознатих задатака.
 
БОДОВАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА И ОПШТЕГ УСПЕХА 2015.
 
Успех на завршном испиту исказује се бројем бодова освојених на тесту из српског, односно матерњег језика, математике и на комбинованом тесту из природних и друштвених наука (биологија, географија, историја, физика и хемија). На основу успеха на завршном испиту кандидат може да освоји највише 30 бодова, односно највише по 10 бодова на тесту из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованог теста.Општи успех од VI до VIII разреда основне школе исказује се бројем бодова тако што се општи успех, остварен на крају VI разреда заокружен на две децимале помножи бројем четири (4), а општи успех остварен на крају VII и VIII разреда основне школе, заокружен на две децимале, помножи бројем пет (5). На основу општег успеха кандидат може да оствари највише 70 бодова.
Сви подаци релевантни за бодове ученика се прикупљају, централизују и проверавају. По прикупљању свих података и евидентирању укупног броја бодова са којим ученик улази у расподелу, ученику се предочава и његов ранг у односу на вршњаке из округа и републике, те се ученику даје добра основа за исказивање што реалнијих жеља.
Сваки ученик у листи жеља наводи 20 средњошколских профила за које би волео да се школује, наводећи жеље редом по приоритетима. У зависности од броја бодова и предности остварених у основној школи и на завршном испиту, ученик се уписује у први наведени профил за који има довољан број бодова.
Све информације везане за завршни испит и упис у средње школе можете погледати и на сајту Министарство просвете, науке и технолошког развоја на адреси: http://www.mpn.gov.rs/component/content/category/179-zavrsni-ispit
 
НАПОМЕНА: Подаци о ученицима су видљиви на званичном сајту али у складу са Законом о заштити података о личности уз неколико најбитнијих ограничења, односно измена у односу на све претходне године:

  • подаци о ученику се приказују само уколико посетилац сајта зна тачну овогодишњу јединствену шестоцифрену уписну шифру (идентификациони број),
  • у картици о ученику не приказују се лични подаци (име, презиме, име родитеља, датум и место рођења, ЈМБГ) већ само подаци о унетим оценама и тренутном броју бодова које је централни програм РУК израчунао на основу унетих оцена. 
КАЛЕНДАР ПОЛАГАЊА ЗАВРШНОГ ИСПИТА
 
Полагање завршног испита:
  • 15.06.2015.г. понедељак, српски/матерњи језик, од 10-12 часова
  • 16.06.2015.г. уторак, математика, од 10-12 часова
  • 17.06.2015.г. среда, комбиновани тест, од 10-12 часова
  • 19.06.2015.г. петак, прелиминарни резултати завршног испита објављују се у основним школама до 20 часова
  • 20.06.2015.г. субота, пријем жалби и решавање по жалбама ученика на прелиминарне резултате завршног испита, од 8 до 16 часова у основним школама
  • 22.06.2015. г. п, прионедељак, пријем жалби и решавање по жалбама ученика у окружним комисијама, од 8 до 16 часова
  • 25.06.2015.г. четвртак, објављивање коначних резултата завршног испита до 20 часова
Попуњавање и предаја листе жеља у основним школама:
26-27.06.2015.г. од 8 до 15 часова
Коначан распоред по школама и образовним профилима:
05.07.2015.г. недеља, до 20 часова
06-07.2015.г. упис ученика у средње школе
 
  
ШКОЛСКА УПИСНА КОМИСИЈА
Контакт телефон: 035/8631-022
 
1.      Oлгица Димитријевић, директор школе
2.      Ирена Вучковић, педагог школе
3.      Иван Милетић, секретар школе,
4.      Јованка Манојловић, професор разредне наставе
5.      Слађана Тодоровић, наставник руског језика