У сусрет Дечјој недељи

Датум: 22. Septembar 2015 14:46 Категорија: Новости

Програм Активности за време трајања дечје недеље од 5. до 11. октобра 2015. године
 
           Ове године, Дечија недеља ће бити још једна прилика да се, поштујући одговарајућа међународна и национална документа као и позитивне прописе, створе још бољи услови за остваривање права детета на живот у породици. Због тога, Програм активности у 2015. години одвијаће се под мотом:
ПОДРШКА ПОРОДИЦИ – НАЈБОЉА ПОДРШКА ДЕЦИ!
           Дечија недеља има дугу и богату традицију. Иако се на нашим просторима обележава од 1934. године, Законом о друштвеној бризи о деци, уведена је 1987. на предлог организације Пријатељи деце Србије. Од тада се одвија сваке године у првој пуној недељи у месецу октобру. Током протеклих година мисија Дечије недеље се развијала, а ова национална манифестација постала је модел свестране сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, као и повезивања важних актера и чинилаца који удружени делују ка истом циљу – побољшању положаја детета у Србији. Уз подршку и покровитељство Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у реализацији активности Дечје недеље учествују владине институције, организације и удружења грађана. Дечија недеља указује на стварни положаја детета и младих у друштву, скреће пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима у породици, локалној заједници и друштву у целини. На тај начин Дечја недеља у континуитету сензибилише јавност на потребу за континуинирано остваривање дечјих права у нашем друштву и доприноси амбијенту који пружа једнаке шансе за развој и остварење пуног потенцијала деце, као и њихово учешће у друштвеном животу. Дечија недеља препознатљиво и видљиво указује на важна и актуелна питања, истичући потребу даљег развоја савременог националног система за промоцију и заштиту дечијих права. Такође, Дечја недеља подстиче унапређење положаја детета у нашем друштву кроз континуинирани развој свих услова, и пружање финансијске, социјалне, здравствене, културне и образовне подршке за остварење ових циљева.
          Ове године у реализацији Програма активности за време трајања Дечје недеље сви актери пружиће допринос стварању повољнијих услова за подизање деце и својим активностима допринети јачању свести о потреби стварања друштвених услова за живот у породици која има унутрашњу стабилност и социјалну сигурност, у којој су сви њени чланови укључени у свет рада и стварања према својим могућностима.
             Програм активности Дечије недеље чини низ активности на републичком и локалном нивоу, уз пуно учешће деце и младих.