Маскенбал

Датум: 08. Oktobar 2015 13:07 Категорија: Новости



Данас је у нашој школи организован маскенбал. Фотографије можете погледати у галерији а у наставку је мали час о маскама и њиховој историји.

           
''Човек је најмање свој када говори у своје име. Дајте му маску и рећи ће вам истину.”

          Ове речи Оскара Вајлда најбоље дочаравају улогу коју су маске вековима заузимале у друштвеном животу Венецијанаца. Иако њихово ношење данас везујемо пре свега за раскошан карневал који се одржава сваке, значење и историја маски датирају још од 13. века и неодвојиви су од мистериозног амбијента овог града.
Ношење маски подразумевало је једнакост, слободу, бег од стварности, уживање у пороцима. Свако је могао да буде неко други бар на кратко и ужива у улози коју сам изабере.

          Постоје различите врсте маски које се носе на карневалу, а најпознатије су:
Bautu – најпопуларнија венецијанска маска која прекрива горњи део лица до образа, и са њом је могуће разговарати, јести или пити, али маска у потпности прекрива идентитет онога ко је носи. У 18. веку било је обавезно носити ову маску на одређеним политичким скуповима.  Ову маску су најчешће носили само мушкарци, увек у комбинацији са црним трорубим шеширом.

Columbina – ова маска прекрива само очи, нос и горњи део образа. Носиле су је само жене, међутим у данашње време ову маску носе и мушкарци. Злато, сребро, кристали и кожа су детаљи који красе ову маску.

Мedico della peste - са својим белим „кљуном“ је најбизарнија и најпрепознатљивија венецијанска маска. Првобитно се користила за превенцију од зараза и болести, а касније је почела да се користи као карневалска маска. Данас, ове маске се израђују са много више детаља и декорација него раније.

Моretta (Servetta muta) – женска маска овалног облика, са баршуном и велом. Жене које су носиле ову маску нису могле да говоре, како маска није имала отвор за уста, већ само за очи.

Larva – позната и као волто маска је типична венецијанска маска. Углавном је беле боје и носи се уз троруби шешир и плашт. Прави се од воска и финих тканина. Ова маска прекрива цело лице и чува идентитет особе која је носи.