НОВИ ПРОЈЕКАТ НАШЕ ШКОЛЕ

Датум: 28. Avgust 2012 11:03 Категорија: Новости

ПРАВА ОДЛУКА ЈЕ КЉУЧ УСПЕХА
 
ПО, још један од пројеката у које  се ОШ „Ђура Јакшић“ укључила и чија је реализација у јеку. Реализација пројекта „Професионална орјентација на преласку у средњу школу“ покренута је од стране Министарства просвете и науке, Министарства омладине и спорта и у сарадњи са  Немачким удружењем  за међународну сарадњу (Deutsche Gsellshaft Internacionale Zusammenarbeir GIZ BOSS) .

            Циљ пројекта је успостављање функционалног и одрживг система програма професионалне орјентације за ученике на преласку из основне у средњу школу. Активности у оквиру појекта обухватају реализацију тродневне обуке за стручне сараднике и једног наставника са циљем јачања капацитета школе у области професионалне орјентације ученика.
            Школски тим за ПО ( професионалну орјентацију) присуствовао је тродневном семинару који је реализован од 23- 25.08.2012. године у ОШ „ Рада Миљковић“.
Ова менторска установа била је центар базичне обуке пројекта GIZ агенције Владе Савезне Републике Немачке која се бави остваривањем циљева у области међународне сарадње за одрживи развој. Партнери на спровођењу пројекта, су поред поменутих, и Регионални центар и Центар стручног усавршавања.
Нашу општину представљала је ОШ“ Ђура Јакшић“ Плажане, ОШ“ Деспот Стефан Високи“ Деспотовац, ОШ „ Вук Караџић“ Ресавица и ОШ“ Стеван Синђелић“ Велики Поповић. 
Тим наше школе чине Олгица Димитријевић - директор, Ирена Вучковић- стручни сарадник и   Весна Алексић – представник наставника и одељенски старешина 8. разреда.  
Главни циљ пројекта је да ученици стекну компетенцију да самостално донесу одлуку о свом будућем занимању.
Програм пројекта је петофазни модел професионалне орјентације који обухвата 5 корака:

  1. Самоспознаја
  2. Информације о занимању
  3. Путеви образовања
  4. Реални сусрети
  5. Одлука о будућем занимању
 
Тим наше школе ће у наредном периоду имати  задатак да са ученицима 7. и 8. разреда реализује кроз осмишљене и веома разноврсне радионице свих пет корака пројекта, како би одлука о будућем занимању ученицима била што лакша.