ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Датум: 26. Septembar 2012 09:54 Категорија: Новости

Обележен Европски дан језика

Европски дан језика, установљен у Савету Европе, обележава се данас ради скретања пажње јавности на лингвистичко богатство старог континента, као и на потребу учења страних језика, како би се у већој мери цениле вредност и предности различитих култура.
                Европски дан језика установљен је током Европске године језика 2001. и од тада се редовно обележава у 47 држава чланица СЕ, међу којима је и Србија, са жељом да охрабри 800 милиона Европљана да уче више језика, као и да упозори јавност о важности учења језика ради повећања степена плурилингвализма и међукултуролошког разумевања.
                У Европи постоји више од 220 аутохтоних језика, што чини око 3 одсто од укупног броја језика на свету. У свету се говори 6000 - 7000 језика, док се на пример на територији Русије, где живи 148 милиона становника, говори далеко највећи број језика – од 130 до 200, у зависности од критеријума.
                У већини држава у Европи постоје и регионални или мањински језици, од којих су неки добили и статус службеног језика. Због прилива миграната и избеглица, Европа је постала мултилингвистичка, па се тако у самом Лондону говори око 300 језика - арапски, турски, курдски, берберски, хинду, пенџапски...
                Савет Европе жели да промовише богату језичку и културолошку разноликост Еврпе која се мора сачувати и појачати, па охрабрује учење језика у школама или изван њих, током целог живота, било да се ради о студирању, потребама професије, мобилности, или због задовољства и размене мишљења.
                У складу са свим горенаведеним, наша школа, већ традиционално, обележава Европски дан језика. Поред матерњег српског језика, наши ученици уче и руски и енглески језик. Заједно са својим наставницима припремили су пригодни програм за млађе ученике-  различите песмице и рецитације на сва три језика, али и занимљивости о самом Европском дану језика као и о сваком језику понаособ. Хол школе украшен је различитим садржајима посвећеним данашњем дану. Слике- наравно- можете погледати у нашој галерији.