Дан заштите озонског омотача (16. септембар)

Датум: 03. Oktobar 2023 13:46 Категорија: Новости

18. септембра 2023. године у нашој школи је обележен Дан заштите озонског омотача.

Дан заштите озонског омотача већ се традиционално, годинама уназад, обележава у нашој школи. Циљ активности је подизање свести ученика о значају заштите сопственог здравља ( како се заштитити од штетног УВ зрачења), очувању озонског омотача и његовој улози. 
Носиоци активности су били ученици осмог разреда( два ученика), шестог разреда( два ученика), наставница билогије , географије и хемије. У договору са ученицима активност се реализовала кроз тематско уређење простора, кратко предавање ученика и наставнице биологије, разговор и дискусију са ученицима од 5.-8.разреда. Под слоганом „Моја ултра заштита“ уређен је део ходника на спрату школе ( сунцобран, креме за сунчање, шешири и качкети, наочаре за сунчање). Ученици свих старијих разреда су учествовали у доношењу реквизита за уређење простора.
Положај и улогу озонског омотача представили су Теа и Немања, док су о хемијском саставу и значају озонског омотача, као и о томе шта га оштећује говориле Аница и Стазима. Ученицима је наставница биологије представила штетан утицај УВ зрака на кожу, очи, промене на наследном материјалу.
Упознали смо се са појмом озонских рупа и како оне настају. Дискусија се одвијала на тему како можемо заштитити озонски омотач и која је наша улога у томе. Активост је завршена лепљењем стикера на сунцобран са појмовима које су ученицима обележили овај датум.