Наука за све

Датум: 10. Decembar 2012 10:11 Категорија: Новости

У посети - Фестивал науке 06 Београд и средња електротехничка и грађевинска школа ''Никола Тесла'' Јагодина


 
 
            Научници кажу да се најефикасније учи увиђањем, зато су се организатори побринули да кроз паметно-забавни програм посетиоци увиде неодољивост науке. На Фестивалу науке она је лака као игра, лепа као уметност, узбудљива као експетимент и забавна као шоу.
            Изабрани ученици, заједно са својим наставницима посетили су шести Фестивал науке у Београду дана 29. 11. 2012. године. Заједно са својим другарима из осталих основних и средње школе из општине Деспотовац, уживали су у бројним научним поставкама.
Једна од поставки која се ученицима допала је и Племенинто тестирање животиња, Биолошког факултета Универзитета у Београду. Група истраживача нам је објаснила да кад животињама задају тест, они преводе шта оне имају да нам кажу. Да ли су анксиозне или чак депресивне, како се сналазе у простору и да ли је све у реду с њиховим развојем. У експериментима су коришћени лабораторијски мишеви и пацови.
            Још једна интересантана поставка је била Ко не воли козметику још, Центар за научноистраживачки рад студената Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.
Они су нам ескпериментално доказали и зашто су препарати за сунчање интересантни и после лета. Након тога ученици су сами правили козметички препарат, у нашем случају ученица је изабрала да направи шампон.
            Поред ове две поставке ту су биле још и: поставка отвореног срца, CSI Београд, физички (не)доказиво, ни на небу ни на земљи, ко је померио зеку Роџера и сл.
 
 
Дана 05. 12. 2012. године, у склопу пројекта ПО, организован је први реалан сусрет односно посета средњој електротенхичкој и грађавинској школи ''Никола Тесла'' у Јагодини. Посета је организована за ученике седмог и осмог разреда.
Ученици су прво одгледали мултимедијалну изложбу о научним достигнућима у свету за протеклих пет стотина година, а након тога ученици су учествовали у извођењу експеримента.
Циљ експеримента – Клик – угаси светлост и укључи свој гениј био је да кроз практичне и оригиналне активности објасни физичке принципе који се налазе у основи производње енергије. Ученици су, уз помоћ водитеља (са универзитета у Болоњи), сами конструисали вертикалну турбину типа ''Savonius'' кроз једноставне операције које су им омогућиле да осветле лед лампу.
Након реализације предвиђених експеримената, домаћини школе организовали су обилазак школе како би се ученици упознали са радом и наставним средствима у склопу бројних и различитих кабинета које школа поседује. Том приликом ученици су сазнали нове чињенице везане за одређене образовне профиле.
Све у свему, можемо рећи да је посета била успешна, ученици и њихови наставници су задовољни и у ишчекивању нових реалних сусрета.