26. septembar je Evropski dan jezika – Razgovaraj sa mnom!

Датум: 26. Septembar 2013 11:37 Категорија: Новости

                  

       Savet Evrope je inicirao obeležavanje Evropskog dana jezika 2001. godine i od tada se on obeležava svake godine 26. septembra.
Lingvistička raznolikost je sredstvo koje može doprineti boljem razumevanju različitih kultura i ključni je element u bogatom kulturnom nasleđu našeg kontinenta. Evropa je bogata jezicima – postoji preko 200 evropskih jezika kao i mnogi drugi jezici koje govore građani poreklom iz drugih zemalja. Jezička raznolikost je važna komponenta evropskih kultura i ona se mora održavati i negovati.
Učenje jezika je korisno za mlade i za starije – nikada nije kasno da se nauči novi jezik i uživa u mogućnostima koje učenje novog jezika pruža. Učenje drugih jezika pomaže da se bolje razumemo i prevaziđemo kulturološke razlike, bilo da smo na odmoru ili živimo u drugoj zemlji.  
          I naša škola se svake godine uključuje u obeležavanje ovog dana prigodnim programom. Ove godine učenici su nam prezentovali različite zanimljivosti vezane za engleski i ruski jezik kao i za Veliku Britaniju i Rusiju, takmičili su se ko će pre da rastavi i sastavi Babuške, rešavali su zadatu ukrštenicu na engleskom jeziku i još mnogo toga. Slike ovog događaja se nalaze u našoj galeriji slika.