МИО

Датум: 16. Oktobar 2013 13:36 Категорија: Новости

          Дана 15. 10. 2013. године представници СТИО тима наше школе, Олгица Димитријевић и Ирена Вучковић присуствовале су четвртом  регионалном састанку Мреже подршке инклузивном образовању, који је одржан у Параћину, у ОШ "Стеван Јаковљевић".

            Мрежа подршке инклузивног образовања - МИО, Министарства просвете, науке и технолошког развоја организовала је Регионални састанак, који је за циљ имао ширење добре праксе транзиције ученика са сметњама у рзвоју, из основних у средње школе, затим ширење праксе  у раду са надареним ученицима и образовне инклузије, засноване на Закону о основама система образовања и васпитања Републике Србије.
            Састанку су присуствовали представници школа из Јагодине, Свилајнца, Параћина, као и наша школа испред општине Деспотовац.
Састанак је отпочела Вера Муждека као чланица мреже која је представила Мрежу подршке о инклузивном образовању. Након тога, координаторка локалне Мреже подршке ИО Снежана Митровић представила је активности локалне Мреже подршке инклузивном образовању за Поморавси округ као и пример сарадње између предшколске установе и ОШ приликом преласка детета из предшколског у основно образовање.  Дубравка Јовановић, као координатор за инклузивно образовање у Школској управи Јагодина, присутне чланове информисала је о новим законским решењима у домену инклузивног образовања. Снежана Танић, у име школе домаћина и као чланица мреже подсетила је присутне и на ИОП 3 односно на израду обогаћених и проширених садржаја образовно-васпитног рада за ученика са изузетним способностима.
            Након горе наведених садржаја, наступила је наша школа са припремљеном презентацијом о нашем примеру добре праксе. Обухваћен је период од почетка до краја ОШ као и рад са учеником док још није ни постојао термин инклузија у нашем школству и није био законски регулисан. Представљен је цео процес од уписа у први разред, достигнућа у првом циклусу, прелазак и проблеми у петом разреду, подела великог одељења на два у шестом разреду, прилагођавање садржаја, рад по ИОП 1, праћење, сарадња са родитељима, извештај ИРК као и рад по ИОП 2 и на крају ЗИ и сарадња са средњом школом која је и даље актуелна.
            СТИО тим наше школе је овај пут имао и појачање у виду родитеља, сад већ нашег бившег ученика као и колега из средње Техничке школе из Деспотовца, Маријане Јовановић Миладиновић-педагог и Дејана Новаковића, професора куварства.
            Своја искуства и утиске са присутнима поделили су и представници средње школе као и мајка поменутог ученика. Након презентације примера добре праксе уследила је дискусија са представницима средњих школа из Параћина, Јагодине и Свилајнца јер је за њих овакво искуство ново и драгоцено. После получасовне дискусије, Снежана Танић, директор школе је затворила састанак а саветница Дубравка Јовановић је изнела предлог да се наш пример презентује и на Регионалном састанку мреже ИО у Крагујевцу новембра месеца.