Дан детета

Датум: 22. Novembar 2013 08:16 Категорија: Новости

         Светски дан детета проглашен је 20. новембра 1954. у Генералној скупштини Уједињених нација. Пет година касније, 20. новембра 1959. УН су усвојиле Декларацију о правима детета, а тачно 30 година потом и Конвенцију о правима детета, коју је Србија прихватила.
 
         Светски дан детета обележава се с циљем да се скрене пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају.
 
         Организација Пријатељи деце Србије подсећа државне, невладине институције, организације, појединце да деца у Србији и даље живе у атмосфери пораста сиромаштва и насиља, пада квалитета образовања, здравствене заштите и мањка садржаја који подстичу здрав развој, креативност, стваралаштво, толеранцију...
 
         Свако друго дете у узрасту до 14 година доживело је неки облик насиља у породици или у школи, а 13,7 одсто је сиромашно, подсећа организација Пријатељи деце Србије.
 
         Светски дан детета – 20. новембар -  прилика је да се подсетимо и да заједно учинимо што више за једно дете, за сву децу, за друштво у целини. Јер, не заборавите...
деца могу да полете! 
       
  Поводом овог дана, чланови Ученичког парламента су се договорили и ангажовали да припреме краћи програм како би обележили Дан детета. За време седмог часа упознали су своје другаре са чињеницама о овом дану као и о дечијим правима али и обавезама. Прича се смењивала са песмама о деци, а на крају је одгледан и видео запис о изгубљеној деци.