Обележен Дан толеранције

Датум: 22. Novembar 2013 11:52 Категорија: Новости

 

Волтер “Не слажем се са оним што мислиш, али ћу до краја бранити твоје право да то кажеш.”

           Међународни дан толеранције обележава се 16. новембра и то је дан који нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.  Сам појам толеранција долази од грчке речи tolerare, што значи подносити. Она подразумева толерисање и уважавање туђих идеја, ставова и начина живота. О толеранцији се много прича, али питање је колико је има, колико ју негујемо и практикујемо?
        То је један од разлога зашто је Генерална Скупштина Уједињених нација 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу са Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од стране чланица 16. новембра 1995. године.
          UNESCO је проглашењем међународног дана толеранције скренуо пажњу на бројне међународне акте који се тичу људских права, укључујући Конвенцију о грађанским и политичким правима, Конвенцију о елиминацији свих облика дискриминација жена, расне дискриминације, као и Конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида.
          UNESCO је дао дефиницију толеранције, која настоји унапредити традиционално сагледавање толеранције где већина трпи мањину и моћни оне мање моћне. Та дефиниција гласи овако: “Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. Она је заснована на знању, отворености, комуникацији и слободи мишљења, савести и уверењу. Толеранција је хармонија у различитостима. То није само морална дужност, то је такође политички и законит захтев.'' Толеранција, врлина која мир може учинити могућим, доприноси мењању културе рата у културу мира. Толеранција није концесија, добродушност или попустљивост. Толеранција је, изнад свега активан став мотивисан признањем универзалних људских права и фундаментална слобода других. Никако се не може користити као оправдање за кршење фундаменталних вредности. Она укључује одбацивање догматизма и апсолутизма и потврђује стандарде постављене у инструментима интернационалних људских права.
           Доследно поштовање људских права, бити толерантан, не значи толерисање социјалних неправди или одбацивање или слабљење туђих уверења. То значи бити слободан, чврсто се држати својих уверења и прихватати да се и други држе својих. То значи прихватање чињенице да људска бића, природно различита у својим наступима, ситуацијама, говору, понашању и вредностима имају право живети у миру и да буду какви јесу. Такође значи да се нечија виђења не намећу другима.