Oбележен Светски дан борбе против СИДЕ

Датум: 02. Decembar 2013 10:28 Категорија: Новости

Јуче је обележен Светски дан бробе против сиде, који се обележава сваког 1. децембра још од 1988.
Група ученика седмог разреда припремила је пригодно предавање на ову тему за ученике 7. и 8. разреда уз помоћ ПП презентације. Ученици су још једном упознати са свим чињеницама везано за ову болест али овај пут од стране својих другара. 

          Сида AIDS (acquired immune deficiency syndrome) је полно преносива болест која представља последњи стадијум инфекције организма вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ), а карактерише је прогресивно слабљење имунског система што појединце чини подложним широком спректру инфекција и тумора.
         Постоји разлика између појмова ХИВ позитивна особа и особа оболела од сиде. То су две повезане али различите ствари, које се често погрешно поистовећују. ХИВ позитивна особа је заражена вирусом (ХИВ-ом), али то још увек не значи да има сиду. До појаве болести може да прође временски период од две до десет година. ХИВ позитивна особа може да изгледа потпуно здраво, способна је за рад или било коју другу активност, попут здравих појединаца.
          Вирус се најчешће преноси сексуалним путем, а нешто ређе преко заражене крви, са заражене мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења итд. Вирус се не може пренети уобичајеним социјалним контактима, нити путем животиња. У циљу превенције, у многим земљама се спроводе различите активности са сврхом едукације људи о начину преношења вируса и мерама које се могу предузети како до инфекције не би дошло. За сада не постоји ефикасан лек или вакцина, који гарантују излечење. Ипак, антиретровирални лекови могу да продуже период трајања инфекције и одложе улазак у фазу сиде.
 

          ХИВ се не може пренети: љубљењем, грљењем, додиривањем, кијањем, руковањем, коришћењем истих чаша/шоља, седењем у истој просторији са ХИВ позитивном особом, преко инсеката.